Mennyire nem figyelünk egymásra

Reggelizés közben, két kollégám között hirtelen felmerült egy téma, a francia sajtok. Elkezdték ecsetelni hogyan néznek ki, milyen nyúlósak, kukacosak stb.

A sajtok állagának cifrázásába sikerült mélyen belelendülniük. (kiderült, hogy sosem ettek) Egyáltalán nem érdekelte őket, hogy rajtuk kívül vagyunk ott még egy páran, és nem biztos, hogy evés közben bennünket is érdekel a téma.

Egy idő múlva két emberis  megjegyezte, jó lenne, ha befejeznék, mert kezd elmenni az étvágyuk. A kérések ellenére sem voltak hajlandóak figyelembe venni, hogy nincsenek egyedül, tovább folytatták.

Nem vagyok finnyás, így ez a része nem hatott rám, de érzelmileg igen.

Rögtön el kezdtem keresni, én mikor és hol nem vettem figyelembe, hogy az adott beszélgetés, vagy a viselkedésem milyen zavaró volt mások számára, illetve amikor kérték, hogy fejezzem be, ugyanígy nem érdekelt a kérésük.

1978-nál kezdődött, majd tovább gondolva a későbbi évekből is találtam jó pár élethelyzetet, amelyekre ma már nem vagyok büszke. Egyáltalán nem figyeltem másokra, a viselkedésem által a bennük keletkezett érzésekre.

Találtam sok-sok olyan emléket, ahol mások a viselkedésükkel már szembesítettek, ezen viselkedésem helytelenségével, de azok akkor  még nem hatottak rám így érzelmileg.

Ezen emberek szembesítettek régi önmagammal, ezt a megtapasztalást nem kerülhettem ki, hisz látnom kellett régi magatartásom helytelenségét.

A változás elérése nem egy döntés vagy elhatározás volt, hanem hosszú-hosszú évek önszembesülés és fejlődési folyamata.

Hálás vagyok, hogy ez változhatott.  Igyekszem figyelembe venni, hogy az általam felhozott témával ne zavarjam a körülöttem lévő embereket, vagy ha nem veszem észre és jelzik felém, hogy az nekik nem jó, akkor azonnal abba hagyom, és elnézést kérek.

(Piros Katalin)

No Comments Yet.

Leave a comment

*