Önismeret=Önmagam viselkedésének helyes meglátása, megismerése.

Mai világunkban nagyon elterjedt az önismeret. Önmagunk megismerése nem egy egyszerű feladat, sok kérdés merül fel bennünk, melyekre szeretnénk a válaszokat megtalálni.

  •  Ki vagyok én?
  • Miért születtem?
  • Mi a dolgom ezen a Földön?
  • Mire vagyok képes?
  • Miben vagyok jó?
  • Milyen személyiség vagyok?

Könyveket olvasunk a témában, tanfolyamokra megyünk. A bennünk felmerülő kérdéseinkre nagyon sok KÜLÖNBÖZŐ választ.

Pl: Lélek vagyok, aki tapasztalni jött, stb...

Az évek alatt a megtapasztalásaim által megértettem mi is a valódi önismeret. Az út melyet be kell járnom, mindent ad számomra, amire szükségem van. Ha híres festő kell, hogy legyek, azzá válok, arra fog terelni az élet. Ha nincs benne a sorsomban hiába is fogok erőlködni, nem fog menni.

Tehát azokat a kérdéseket, hogy miben vagyok jó, mi ez erősségem? Felesleges gondolkodni, mert amíg erre fókuszálok nem fogom észrevenni azokat a jeleket, melyeket elém rakott az élet.

Önmagam valódi megismerését, nem könyvekből, nem technikákkal, nem kitalált személyiség jegyekkel, hanem a környezetemben lévő és viselkedő emberek által fogom elérni.

Ahogyan ők viselkednek velem, én is viselkedtem úgy másokkal. (pl. szülőkkel való viselkedés)

Megélem szüleim, nagyszüleim élethelyzeteit, érzéseit, ezáltal fogom őket megismerni és nemcsak gondolok róluk valamit. Ebben is a környeztemben lévő emberek viselkedése, akár velem szemben, akár egymással, lesz a segítségemre.

Ők az én tükreim. A viselkedésükkel szembesítenek önmagammal.

Így a valódi önismeret= Fájdalmas, hisz általuk meglátom, ÖNMAGAM valódi viselkedését.

Meg tanulok felelősséget vállalni a tetteimért, hisz amit másokkal tettem visszatér hozzám, akár emlékszem rá akár nem.   (Piros Katalin)

A tükör helyes olvasása megtanulható. Bővebb információ itt olvasható

No Comments Yet.

Leave a comment

*