Óvodai szint felmérés

Nem vagyunk egyformák, így minden ember belső érési ideje más és más, a folyamatot nem lehet sem gyorsítani, sem lassítani. Minden ember, gyermek a sorsa által meghatározott tempóban a saját tanulási folyamatainak megfelelően tud csak haladni.

Nagyon sok hibát követünk el a skatulyázások, elvárások miatt, főleg a gyerekeknél.

Óvoda: iskolai érettség mérése. A törvény szerint, aki betöltötte a 6 évet, ha az óvónők úgy ítélik meg, hogy iskola érett, hiába nyár végi születésű, mennie kell iskolába.

Az óvó nénik a legjobb tudásuk, illetve a törvényben előírtak szerint méricskélik a gyerekeket, érettek-e az iskolába való továbblépésre, vagy sem. Teszik mindezt a decemberben, törvényben meghatározott időpont szerint, holott iskolába a gyerekek csak következő év szeptemberében fognak menni.
Az eltelt hónapok alatt nagyon sok minden változik náluk, lehet, akit most alkalmatlannak ítélnek meg, addig annyit fejlődik, érik, hogy gond nélkül mehetne, de nem tud, hisz hónapokkal előtte nem érte el az előírt elvárási szintet.

Vannak szülők akik:

  • nem szeretnék, ha az ő gyerekük korban idősebb gyerekekkel járna egy osztályba, hiába érett az iskolára,  ezért azt akarja, hogy a gyereke még 1 évet óvodába maradjon.
  •  érettnek gondolják gyermeküket, (annak ellenére, hogy az óvónők nem úgy látják), ezért azt szeretnék, hogy mindenképp 6 évesen kezdje el az iskolát.

Mindkét esetben feszültség keletkezik a szülő és az óvónő között.

Megegyzés hiányában különböző vizsgálatok, tesztek következnek, azok eredménye és egy külső személy fog dönteni a gyerek továbblépéséről.

Felmerül a nagy kérdés, miért nem áprilisban vagy májusban történik ez a szint felmérés?

Hisz egy gyerek 4 hónap alatt annyit változik, fejlődik, érik, arról nem is beszélve, hogy ott van még a 3 hónapos nyári szünet, amit a fejlődésüknél szintén figyelembe kellene venni.

Tény egyetlen gyereknek sem lesz semmi baja, ha csúszik egy évet, 7 évesen megerősödve tudja elkezdeni az iskolát, de ha maradnia kell, akkor azt ne több mint egy félévvel előtte döntsék el.

A szülőnek is könnyebb lenne elfogadniuk a helyzetet.

Saját tapasztalat.
1988-ban még nem volt iskola érettség mérés, az én gyerekem így került iskolába. Eleinte az írás nem igazán akart neki menni, ezért behívatott az osztályfőnöke. Közölte, sokat kell otthon gyakorolnunk, mert máskülönben bukás lesz a vége.
Gyerekként sokat piszkáltak a tanulás miatt, (ma már tudom, hogy miért) ezért úgy voltam vele, majd meglátjuk, hová fejlődik ez az egész. Ha a gyereknek volt kedve gyakoroltunk, ha nem, akkor nem.
Nem kellett hozzá sok idő megfordult benne valami, és elkezdett normális szép formájú formákat rajzolni. A változást látva újra behívatott az osztályfőnöke, és közölte, látja Anyuka a sok gyakorlásnak megjött az eredménye.
Nem a sok gyakorlásnak lett meg az eredménye, hanem elsősorban annak az időnek, amire a gyerekemnek szüksége volt ahhoz, hogy megérjen a feladat elvégezésére, illetve némi segítség volt a minimális gyakorlás. Ezt nem mondtam el neki.

Nem szándékozom ezzel senkit lebeszélni arról, hogy ne gyakoroljon a gyerekével, de mindenképp figyelembe kell venni, hogy mindenkinek más és más a fejlődési, érési folyamata.

Az unokám nem beszélt tökéletesen 5 és fél éves koráig. A környezetük sok „hasznos tanáccsal” próbálta ellátni az Anyukáját, hogyan kényszerítse beszédre, illetve hova vigye vizsgálatokra. Közel 5 évesen vittük el először logopédushoz, akinek minden feladatot megcsinált, de nem bírta szóra bírni.
Amikor kijött közölte, nem beszéltem vele. Az óvodába érkezett egy új logopédus, aki az Anyukával közreműködve gyakoroltatták vele a szavak helyes kiejtését, de csak annyit, amennyihez kedve volt.
Ott volt az idő a fejlődésre, mert félév alatt meg tanult helyesen beszélni, illetve amikor iskolába került számára nem jelentett gondot a szótagoló olvasás.

Veszített bármit is? NEM. Ma a magyar nyelv mellett 2 idegen nyelvet tanul, gond nélkül.

Ma már tudom, ha annak idején bárhova is elvittük volna vizsgálatokra, mint autisztikus gyereket vizsgálták volna, hisz ma alap elvárás, hogy a gyerek 3 éves koráig tökéletesen beszéljen, ha ez nem jön létre, akkor autisztikus jelnek tekintik. Csak úgy mellesleg említem meg, egyre több gyerek nem tud 3 éves korára tökéletes kiejtéssel beszélni. Vajon miért?
Elvárásokat állítunk fel, kinek, mikor, hány évesen, mennyi idő alatt, mit kell tudnia megcsinálni, ha nem tudja, alkalmatlannak ítéljük meg, vagy beteggé nyilvánítjuk, holott nem az, csak a sorsa által épp még nem érett meg a feladat elvégzésére.
Az én működésem. Keverem a magyar közmondásokat, ugyanezt teszi a gyerekem, a
keresztgyerekem, mégi jól boldogulunk a világban. Nem tudok magolni. Amíg nem értem, nem látom át valaminek a logikáját, nem sok mindent tudok a helyzettel mit kezdeni. Meg kell érnem a feladatra.

No Comments Yet.

Leave a comment

*