Természet adta egészség megőrzés a gyermek számára

Tanítsuk meg az erdő szeretetére.

Egyik kirándulásunk alkalmával  gyerekhangra lettem figyelmes, aki a következő kérdést tette fel a körülötte lévő felnőtteknek

  • Jó kirándulni?
  • Igen - volt a válasz

Amikor a közelünkbe értek megkérdeztem tőle:

  • Neked is jó kirándulni?
  • Igen, volt a válasz és boldogan mosolygott.

Magyarországon elég sok család van, aki rendszeresen kimegy a természetbe, de ez a lakosságunk töredéke. Számomra jó érzés látni, amikor a család felkerekedik és elindulnak közösen irány az erdő.

Fontos, hogy gyermekeink ne csak könyvekből lássák, hanem valóban ismerjék a körülöttük lévő természetet. A gyerekek nagyon nyitottak, befogadóak, ösztönből bennük van a fák, növények szeretete. Figyeljük meg, milyen szeretettel képes rácsodálkozni egy-egy virágra.

Mutassuk meg nekik, hogyan

  • Tiszteljék és óvják, hisz szükségük van, lesz rá
  • Tudják a saját életükre pozitívan használni.
  • Mit képes számukra adni az erdő, a fák, a növények.

A természet megszerettetése nemcsak az óvoda vagy az iskola feladata, hanem közös együttműködésre van szükség. Vannak országok, ahol a megelőzés a fontos, hisz nagyon drága az orvosi ellátás.

Nézzük meg és hasznosítsuk, hogyan csinálják máshol

Svájcban a gyerekeket, már óvodás kortól rászoktatják az erdő, a természetet szeretetére. Akár esik akár fúj, minden héten ki van jelölve egy nap, amikor kirándulni viszik őket. Így tanulják meg, hogy időjárástól függetlenül ki kell menni az erdőbe, vagy csak akár a közeli mezőre sétálni. Esőkabát, vízhatlan nadrág, gumicsizma kötelező felszerelés.

A kirándulásokon közvetlenül ismerkednek a fákkal, a növényekkel, ha úgy alakul a sárral is 🙂 amit nagyon élveznek. (nemcsak könyvekből látják)

Tanulják, hogyan kell viselkedni az erdőben, mire figyeljenek, jó idő estén pedig virslit grilleznek. Az óvónőkkel, később a tanítókkal a szülők együttműködnek, közösen tanítják a gyerekeket.

A svájci ember számára a megelőzés a fontos, ezért a családok rendszeresen kirándulnak, vagy a lakóhelyük környékén sétálnak.

Elsődleges szempontként számunkra is a megelőzős legyen a fontos. Tanuljuk meg önmagunkra hasznosítani a természet csodálatos gyógyító hatását, példát mutatva a gyerekeinknek.

 

 

No Comments Yet.

Leave a comment

*